Advies

Een migratie naar de Microsoft Cloud is geen project van alleen maar techniek. Het moet gaan om de combinatie tussen mens, organisatie (processen) en techniek.

Qubicloud adviseert MKB bedrijven bij het maken van keuzes welke horen bij de stappen naar de Microsoft Cloud. Ongeacht in welk stadium van de cloudreis jouw bedrijf zich ook bevindt. Zodat ook jouw bedrijf schaalbaar, wendbaar en weerbaar wordt.

Onze aanpak kenmerkt zich door het maximaal inzetten op Microsoft Cloud standaarden. Waarbij we de aanpak voor 'de Enterprise' hebben vertaald in een bewezen aanpak voor het MKB, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Hieruit is een overzichtelijk programma ontstaan van maximaal vier workshops om de keuzes die er zijn met elkaar goed te doorgronden en te maken.

Vanzelfsprekend is het vervolgens aan jou de keuze wat de vervolgstappen zijn. Laat je ons adviseren om je huidige ICT partner vervolgens implementatie te laten doen? Of kies je voor de oplossing(en) van Qubicloud. Het voordeel van werken met de genoemde standaarden is dat je alle kanten uit kunt.

Het percentage van Nederlandse bedrijven dat gebruik maakt van clouddiensten is meer dan 65 procent*

Cloud Strategie

Begin met een goed doordachte cloud strategie die je op alle lagen van je organisatie goed kunt uitleggen. De strategie beschrijft onder meer de motivatie achter duurzame keuzes die je hebt gemaakt, hoe je kosten beheersbaar gaat houden (FinOps) en hoeveel tijd het kost om naar de nieuwe omgeving toe te groeien. Een duidelijke roadmap en stip op de horizon is daarmee beschreven.

De vervolgstappen kunnen worden geplaatst in tijd – denk aan het applicatielandschap in kaart, de migratiestrategie opgesteld voor alle workloads en het target operating model voor je ICT organisatie – blijf je dit zelf doen, ga je regie voeren en welke impact heeft die keuze op de huidige ICT organisatie staat hierin beschreven.

Cloud Architectuur

Maximaal in controle zijn over de kosten, beschikken over een hyper schaalbaar ICT landschap waardoor je flexibel bent en snel kunt innoveren en veilig, altijd en overal kunnen werken. Dat is zo’n beetje de belofte van de stap naar publieke cloud.

Om die belofte echt waar te kunnen maken is een goed doordachte (multi-/hybride) cloud architectuur hiervoor een onmisbaar onderdeel. Van platform keuzes tot het inrichten van het cloud landschap kan alleen vanuit een goed doordachte cloud architectuur waarin stil is gestaan bij vraagstukken rondom connectiviteit, positioneren van workloads, kosten (FinOps) en het beheer van de omgeving(en).

Ook ga je op zoek naar business processen die je relatie snel kunt optimaliseren waardoor impact en resultaat al op de korte termijn zichtbaar kunnen worden.

Cloud Governance

Het technische deel van project of programma zit er grotendeels op. Gaat de cloud strategie die is opgesteld zich nu dan ook uitbetalen?

Mensen maken het verschil. Het is belangrijk dat alle eindgebruikers aangehaakt blijven. Enerzijds gedurende migratie (van tijdslijnen tot en met adoptie). Anderzijds na migratie (mogelijkheden productiviteit en innovatie). Natuurlijk borg je hier ook onder meer kostenbeheer (FinOps), het verder rationaliseren en optimaliseren van je ICT landschap en het borgen en verspreiden van kennis van publieke cloud binnen de organisatie.

Cloud Competence Center

Een intern team wat belast is met het verspreiden en borgen van cloudexpertise binnen de gehele organisatie. Het team zal de verantwoordelijkheid gaat dragen over de nieuwe situatie, die van de publieke cloud en zorgt dat de roadmap vanuit de cloud strategie zich gaat doorontwikkelen.

Van de materie tot en met het verspreiden van de kennis binnen de gehele organisatie borg je in het Cloud Competence Center – ook vaak aangeduid als Cloud Center of Excellence / Expertise (CCoE).